9 manieren waarop je jouw haar kan beschadigen

We dromen allemaal van lang, dik en mooi haar. Maar veel van wat we met ons haar doen om het er op zijn best uit te laten zien, zorgt er eigenlijk voor dat het haar beschadigd wordt. Hitte-instrumenten, kleurverwerking, chemische processen en zelfs de manier waarop we ons haar borstelen of wassen kunnen aanzienlijke haarschade veroorzaken. Laten we ons haar goed behandelen, zodat het zijn beste werk voor ons kan doen!

Is jouw haar beschadigd? Heb je veel last van gespleten punten?
Reserveer snel jouw plaatsje bij coiffure cloé! Wij staan jou met raad en daad bij

K

Te vaak je haren wassen

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen? Dit is een vraag die we maar al te vaak horen. Er is geen pasklaar antwoord jammer genoeg! Iedereen zijn haar is verschillend en dus ook de manier waarop je het moet behandelen. Er zijn wel een paar indicatoren waar je op kan letten om na te gaan of je te vaak je haar wast.

  • Als je gekleurd haar veel te snel kleur verliest – ook al gebruik je aangepaste shampoo een conditioner – dan kan dit betekenen dat je te veel je haar wast.
  • Wordt je haar kroezelig of droog? Dit kan ook veroorzaakt worden door een wasbeurt te veel.
  • Droge hoofdhuid. Door haar te vaak te wassen, spoel je essentiële oliën uit je haren waardoor je last krijgt van een droge hoofdhuid.

Komen één van deze scenario’s jou bekend voor? Probeer dan iets minder vaak je haar te wassen. Uiteindelijk zal je na verloop van tijd een ideaal timing ontdekken om je haren perfect te onderhouden!

De tulband handdoek

Wie herkent deze situatie niet… je stapt uit de douche, je haar helemaal doorweekt en de hele badkamer wordt ondergedruppeld door je haar! Rap even een handdoek als tulband aandoen en klaar. Probleem opgelost denk je, maar dit is niet de beste oplossing voor je haar.

Handdoek drogen is eigenlijk één van de ergste dingen het haar kunnen overkomen. De ruwe textuur van katoenen of badstof handdoeken alleen al kan behoorlijk ernstige schade toebrengen aan uw kostbare lokken. En als je in je haar knijpt met de handdoek, kijk dan uit. Dit kan gespleten haarpunten verergeren en kleine kraters langs de haarschacht veroorzaken, waardoor het haar verzwakt.

Alle hoop is echter niet verloren. Je kan je katoenen handdoek omwisselen voor een microvezel handdoek of zelfs een T-shirt om je haar zachtjes te laten drogen of uit te knijpen.

Overmatig gebruik van droogshampoo

‘s Ochtends in tijdnood? Al te vaak grijpen vrouwen naar droge shampoo. Hoewel dit een wondermiddel is om tijd te besparen, is het niet heel erg gezond voor je haar bij veelvuldig gebruik. Het kan een verhoogde kans op irritatie bij de haarzakjes veroorzaken. Gebruik maximaal 2 keer in de week een droogshampoo.

Slapen met nat haar, een no-go!

Wie graag nog een douche neemt voor het slapengaan, staat vaak voor de keuze. Ofwel een hele tijd spenderen aan je haar op een goede manier te drogen, of met nat haar in het hooi gaan liggen. We weten allemaal welke optie we het meest waarschijnlijk zullen kiezen – maar die beslissing kan je haar schaden.

Als je probeert je haar ‘s morgens te stylen nadat je er nat op sliep, zult u waarschijnlijk problemen hebben met het stylen. Slapen op nat haar leidt vaak tot krullen, grappige golven, platte kanten en kreukels. Dit maakt het al een pak moeilijker om een bad hair day te voorkomen!

Spanning schaadt

Trek je haar niet te vaak naar achter zoals in een paardenstaart of een knot. Door je haar samen te binden zorg je voor extra spanning op de haarwortels. Dit kan zorgen voor schade aan je haren.

Je kan beter je haren losjes terugtrekken. Gebruik geen gewoon elastiek maar een elastiek speciaal ontworpen voor het stylen van je haar. Vind je toch geen andere oplossing, probeer een ander kapsel waarbij je niet de haren naar achter trekt.

Overmatig kammen

Je hoeft je haar geen 100 keer per dag te kammen. Het tegendeel is waar, te vaak je haar kammen leidt tot schade aan je haren alsook breekbaar haar.

Je haar te heet drogen

Vermijd te hoge temperaturen. Ongeacht de manier waarop je je haar wil drogen, stel je haardroger niet te heet in. Hitte kan je haren beschadigen, zeker bij gebleekt haar. Wil je je haar terug in model brengen, gebruik dan zeker hittebeschermers.

Tools onderhouden

Gebruik je graag tools om je haar te stylen? Zorg er steeds voor dat na gebruik je stijltang na gebruik schoon gemaakt wordt. Een vuile stijltang heeft een opeenhoping van elk product op je haar, plus resten van dood haar. Bij de volgende stijlbeurt komt deze vuiligheid terug in je haar. Van borstels tot stijltang, geef elk een veegje na gebruik.

And last but not least…

Bezoek regelmatig je kapster

Hoewel het verleidelijk is om een kappersbeurt uit te stellen, het zal je waarschijnlijk op lange termijn niet het resultaat opleveren wat je wou. Je haren op tijd laten bijknippen zorgt voor gezonder en sterker haar. Beschadigingen treden veel minder vaak op bij sterk en gezond haar!

Je haar laten bijknippen? Reserveer gerust jouw plaatsje bij Coiffure Cloé!


7 tips om vet haar te vermijden