7 tips om vet haar te vermijden

Je komt net van de kapster en na enkele dagen merk je het al. Mijn haar wordt vettig! Helemaal niet zo leuk, gelukkig zijn er wel concrete tips die je kan toepassen om dit te voorkomen of weg te werken.

Bij Coiffure Cloé weten we ook heel goed hoe we met vettig haar moeten omgaan. Tijdens de haarbehandelingen zorgen wij er voor dat je haar weer een gezonde basis heeft.

Hoe vormt vettig haar zich?

Om goed te begrijpen waarom we bepaalde handelingen aanraden om vettig haar te voorkomen, is het altijd goed om te weten waar vettig haar nu net vandaag komt. Haren zijn eigenlijk allemaal miniscule openingen in ons lichaam. Daar vind je talgklieren of vetklieren. Deze produceren talg, die stof houdt op zijn beurt de huid gezond en berschermt tegen bacteriën en infecties. Je kan het beschouwen als een natuurlijk proces voor je lichaam gezond te houden.

Waarom heb ik sneller vet haar?

Niet iedereen produceert dezelfde hoeveelheid talg. De ene persoon maakt al wat meer aan dan de andere en hier zijn verschillende oorzaken voor. In vele gevallen kan je er zelf niets aan doen. Enkele oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, stress, menstruatie, pubertijd, zwangerschap, startende menopauze, te veel vettig eten, … Aan de andere kant is minder vettig eten dus niet alleen goed voor je lijn maar ook voor je haren!

7 tips

Was je haar op lage temperatuur

Warmte stimuleert de productie van talg. Ook al heb je niet zo graag kouder water in de douche, het zal er uiteindelijk wel voor zorgen dat je haar minder snel vettig wordt.

Was je haar niet te frequent

Hoe vaker je je haar wast, hoe sneller je haar weer vettig is en hoe sneller je weer onder de douche springt. Je ziet het, voor je het weet zit je in een viscieuze cirkel terecht die rechtstreeks naar vettig haar leidt.

Probeer maximaal 3 keer per week je haren te wassen. Wanneer je haren wast dan spoel je de natuurlijke vetten weg en zal de hoofdhuid zichzelf stimuleren om extra talg aan te maken om dit verlies weer aan te vullen.

Vermijd extra hoofdmassages

We snappen het, een hoofdmassage is geweldig en kan echt wonderen doen! Jammer genoeg stimuleer je hiermee ook de bloedsomloop op je hoofdhuid. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er terug meer talg zal geproduceerd worden. Probeer tijdens het aanbrengen van shampoo of conditioner in de douche zo min mogelijk je huid extra te masseren.

Spoel shampoo’s en conditioners extra uit

Achtergebleven residu van shampoo’s of conditioners maken je haar niet zo zeer vettiger. Je haar zal wel snel vettig ogen. Wees zeker dat je alle shampoo’s en conditioners uitspoelt door hier extra aandacht aan te besteden. Het eindresultaat zal er al veel minder snel vettig uit zien.

Verschoon je kussensloop regelmatig

Dit is één van de eenvoudigste manieren om vettig haar te bestrijden. Een groot deel van je tijd breng je al slapend door op jouw kussen. Door ‘s nachts te woelen, verspreiden vetten zich over de kussensloop. Je haar komt iedere nacht opnieuw in contact met deze kussensloop. Resultaat, ‘s ochtends ziet je haar er terug vettig uit. Door kussenslopen regelmatig te vervangen verminder je dit effect én slaap je de eerste nacht weer in een heerlijk verse kussensloop als extra’tje!

Gebruik minder styling producten

Mousse, wax en pasta’s kunnen je haren perfect in model leggen. Ze maken je haren ook niet zo zeer meteen vettig maar ze laten je haar meer doen wassen. Hoe vaker je je haren wast, hoe sneller het vettig zal worden. Probeer het gebruik van deze producten niet te overdrijven.

Let op je voeding

Heel vettig eten kan er voor zorgen dat je haar vet wordt. Mag ik dan helemaal geen vetten meer eten? Zeker en vast niet, je lichaam heeft veel gezonden vetten ook nodig zoals uit vis of olijfolie. Af en toe eens een frietje of iets anders naar binnen werken is ook niet erg, zolang je voeding maar in balans blijft. Combineer het dus steeds met genoeg groeten en fruit.

Zorg er voor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Drink dagelijks voldoende water, dit zorgt voor een natuurlijke hydratatie van de huid van binnen uit. Wanneer je hoofdhuid voldoende gehydrateerd is, hoeven de talgklieren ook geen extra overuren te draaien. Hierdoor reduceer je de kans op vettig haar.


 

Het eerste grijze haar is er! Wat nu?